Hammurabi Yasaları Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Hammurabi Yasaları nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Hammurabi Yasaları

Günümüze kadar ulaşmış, en eski, en eksiksiz ve kusursuz Babil yasalarıdır. Hammurabi'nin hükümdarlığının sonlarında onun yargıç olarak verdiği yargısal kararların derlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Kabile geleneklerinin çok ötesinde bir gelişme düzeyini yansıtan yasalar kan davasını ve kişisel misillemeyi kabul etmezken, kısasa kısas (göze göz, dişe diş) ilkesine dayanmıştır. Halkın görebileceği bir yere 2.5 metre yüksekliğinde, 28 sütun üzerine yazılmıştır. 280'den çok maddeden oluşan bu yasalarda, usül, ceza, medeni hukuk ve kamu hukuku ile ilgili hükümler yer almıştır.

Tarih Terimleri Sözlüğü (1857)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Hammurabi Yasaları terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Hammurabi Yasaları terimi hakkındaki yorumlar

Hammurabi Yasaları hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Hammurabi Yasaları ile ilgili benzer terimler:

Hamidiye Zırhlısı: Osmanlı Devleti'nin I. Dünya avaşı'nda kullandığı yegane savaş gemisidir. 1905'de İngiltere'de yapılmıştır. Birinci Balkan Savaşı'nda Rauf Bey (Orbay) komutasında, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'de Bulgar, Yunan ve Sırp limanlarını bombamış, birçok savaş gemisi batırmıştır.

Halk Oylaması (Referandum): Oy verme hakkına sahip yurttaşların belirlenmiş bir konudaki tercihlerini ortaya çıkarmak için ülke çapında veya belli bir bölgede yapılan oylamadır.

Halkevleri: Türkiye'de cumhuriyetle başlayan toplumsal ve kültürel yenileşme hareketlerini halka benimsetmek amacıyla kurulan bir örgüttür. 1951'de kapatılmış, 1960'da yeniden açılmıştır. 1980'da tekrar kapatılan cemiyet 1988'de yöneticileri aklanınca yeniden açılmıştır.

Halkçılık: Toplumun bireyleri arasında eşitliği gözetmek, toplum içinde hiç bir kişiye, topluluğa ayrıcalık verilmesini kabul etmemek, bireyleri tek ve eşit bir varlık tanımak, onun yararına çalışmaktır. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.