Genetik Varyasyon Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Genetik Varyasyon nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Biyoloji Terimi Olarak Genetik Varyasyon

Bireyler arasında, genler ya da diğer DNA parçacıklarının yapısındaki farklılıklara genetik varyasyon denir. Mayozda gerçekleşen krossing over olayı ile anafaz 1 ve anafaz 2 evrelerinde kromozomların hücrelere bağımsız olarak dağılımı ve döllenme olayı kalıtsal çeşitliliğin temel nedenlerindendir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü (2076)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Genetik Varyasyon terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Genetik Varyasyon terimi hakkındaki yorumlar

Genetik Varyasyon hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Genetik Varyasyon ile ilgili benzer terimler:

Eşeye Bağlı Kalıtım: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir.
Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir.
Gonozomlar, insanda X ve Y olmak üzere iki tiptir. X ve Y kromozomları tamamen homolog değildir.

Eşeye Bağlı Genler: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler, eşeye bağlı karakterleri belirleyen genlere ise eşeye bağlı genler denir.

Eşeye Bağlı Karakterler: Eşey kromozomları, sadece eşeyin belirlenmesi ile ilgili genleri taşımaz. Bazı vücut özellikleri de eşey kromozomları üzerindeki genlerle belirlenir. Gonozomlar üzerindeki genlerle taşınan karakterlere eşeye bağlı karakterler denir.

Eşey Kromozomları: Canlının eşeyinin nasıl olacağı çoğunlukla kromozomlarla ve kromozomlar üzerindeki genlerle belirlenir. Canlıların eşeyinin belirlenmesinde görevli olan genleri taşıyan kromozomlara eşey kromozomları (gonozom) denir.
İnsanlarda eşey kromozomları dişi bireylerde XX, erkek bireylerde ise XY ile gösterilir.