Yasama Dönemi Nedir? Ne Demek? Hakkında Kısaca Bilgi

Yasama Dönemi nedir? ne nemek? hakkında kısaca bilgi

Hukuk Terimi Olarak Yasama Dönemi

Meclisin bir yıllık çalışma dönemi

Hukuk Terimleri Sözlüğü (2529)


Siyaset Terimi Olarak Yasama Dönemi

İki milletvekili genel seçimi arasındaki 4 yıllık süredir.

Siyaset Terimleri Sözlüğü (122)


Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yasama Dönemi

İki milletvekili genel seçimi arasındaki süredir. Bu süre, Anayasa gereği 4 yıldır. Seçimlerin yenilenmesi veya savaş sebebiyle geriye bırakılması hâllerinde bu süre değişir.

Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü (280)


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook
Yasama Dönemi terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Yasama Dönemi terimi hakkındaki yorumlar

Yasama Dönemi hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Yasama Dönemi ile ilgili benzer terimler:

Yasama İşlemi: Yasama organının, yasama ve denetim görev ve yetkileriyle ilgili, belirli bir hukukî sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamasıdır.

Yasama Yetkisinin Devredilmezliği: Başta kanun yapmak olmak üzere Anayasa’da sayılan yasamaya ilişkin yetkilerin Meclis tarafından başka bir organa verilememesi ve bizzat kendisi tarafından kullanılması zorunluluğudur. Bu genel kurala Anayasa’yla istisna getirilebilir.

Yasama Yetkisinin Genelliği: Kanunla düzenleme alanının konu itibarıyla sınırlandırılmamış olduğunu; yasama organının, Anayasa’ya aykırı olmamak şartıyla her konuyu, dilediği ölçüde ayrıntılı olarak kanunla düzenleyebileceğini ifade eden ilkedir.

Yasama Yılı: TBMM’nin, 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona eren çalışma süresidir. Ancak, milletvekili genel seçimleri nedeniyle ilk yasama yılının başlangıcı ile son yasama yılının bitişi farklı tarihlere denk gelebilir. Bu durumda bir yasama döneminin ilk yasama yılı, TBMM’nin, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilânını takip eden beşinci gün toplanmasından başlayarak 30 Eylül’e kadar; son yasama yılı ise 1 Ekim’den başlayarak yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.